Iedereen die weleens gebruikmaakt van het internet is er bekend mee; wachtwoorden. Dat is niet gek, want je hebt een wachtwoord nodig om toegang te krijgen tot je account. Hierbij kan het gaan om een account op een website, maar ook om zaken als inloggen op je e-mail of DigiD. Wat voor account je ook aanmaakt, het is belangrijk om voor een sterk wachtwoord te kiezen. Dit wachtwoord moet immers niet te raden zijn voor eventuele cybercriminelen die toegang proberen te krijgen tot je account. Echter, het kan hierdoor ook voor jou lastig zijn om het wachtwoord te onthouden, zeker gezien het grote aantal verschillende accounts dat de gemiddelde Nederlander tegenwoordig heeft.
Het samenstellen van een veilig wachtwoord
Het is van belang om voor ieder account dat je hebt, een goed wachtwoord samen te stellen. Sommige mensen stellen één keer een veilig wachtwoord samen en gebruiken dit vervolgens op vrijwel al hun accounts. Dit is zeer onverstandig, want als cybercriminelen op wat voor manier dan ook achter jouw wachtwoord voor één site kunnen komen, betekent dit dat zij toegang hebben tot al jouw accounts. Daarom is het belangrijk om voor al je accounts een uniek wachtwoord te bedenken. Mocht je dan het slachtoffer worden van een datalek of iets dergelijks, dan krijgen de criminelen die over jouw wachtwoord beschikken enkel toegang tot één account. Het is algemeen bekend dat veel mensen hetzelfde wachtwoord gebruiken voor verschillende accounts. Dit maakt dat criminelen vaak een poging doen om ook toegang te krijgen tot andere accounts van mensen van wie zij gegevens hebben buitgemaakt.
Let hier op bij het kiezen van een wachtwoord
Als je een nieuw account moet aanmaken, moet je dus altijd een nieuw wachtwoord kiezen. Dit kan lastig zijn, vooral als je niet goed weet waar je op moet letten bij het samenstellen van een wachtwoord. Allereerst is het van belang om een combinatie van verschillende tekens te gebruiken. Gebruik in je wachtwoord bijvoorbeeld zowel kleine letters als hoofdletters, maar ook cijfers, leestekens en spaties zijn handig om te gebruiken. Dit maakt een wachtwoord lastig te kraken en al helemaal lastig te raden.
Daarnaast is het belangrijk om nooit voor de hand liggende woorden, reeksen of getallen te gebruiken. Je eigen naam is sowieso geen onderdeel van een goed wachtwoord en ook een reeks als QWERTY of 12345 is uit den boze. Ook is het sterk af te raden om wachtwoorden op elkaar te laten lijken. Criminelen weten dat veel mensen dit doen, waardoor het voor de hand liggend is om te proberen om een bekend wachtwoord lichtelijk aan te passen en te gebruiken bij een ander account.
Gebruik een wachtwoordmanager
Een probleem waar veel mensen tegenaan lopen, is het vergeten van een wachtwoord. Dat is niet gek, vooral niet met de grote hoeveelheid accounts die de gemiddelde Nederlander op dit moment heeft. Accounts worden op veel verschillende manieren gebruikt, bijvoorbeeld voor de digitale omgeving van je bank, maar ook voor je e-mail of het inloggen op een datingsite. Als jij het lastig vindt om het overzicht te bewaren over al je wachtwoorden, is het verstandig om een wachtwoordmanager aan te schaffen. Dit is een programma of apparaat dat al jouw wachtwoorden en gebruikersnamen voor je bewaart. Door een wachtwoordmanager te gebruiken, is het vergeten van wachtwoorden verleden tijd!
Hoe werkt een wachtwoordmanager?
Een wachtwoordmanager is ideaal voor mensen die moeite hebben met het onthouden van wachtwoorden. Het is een apparaat of soms een computerprogramma dat jouw wachtwoorden en gebruikersnamen voor je onthoudt. Als je een wachtwoordmanager bij de hand hebt, heb je dus altijd toegang tot al jouw accounts. Het is niet zo dat een wachtwoordmanager direct je wachtwoorden laat zien. Om toegang te krijgen tot de informatie die in het apparaat is opgeslagen, moet je eerst een wachtwoord invoeren. Dit is dus het enige wachtwoord dat je hoeft te kennen. Het is wel van belang dat dit wachtwoord voor een goede beveiliging van je wachtwoorden zorgt. Kies dus zorgvuldig een wachtwoord voor jouw wachtwoordmanager. Als je dit lastig vindt, kunnen veel wachtwoordmanagers je helpen door zelf een sterk wachtwoord te genereren. Jij moet er dan alleen voor zorgen dat je het wachtwoord van de wachtwoordmanager niet vergeet.
Veilig internetten
Naast het feit dat het belangrijk is om goede wachtwoorden te kiezen, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je veilig gebruikmaakt van het internet. Als je op een onveilige manier gebruikmaakt van het internet, is de kans aanwezig dat het criminelen lukt om in te breken op jouw computer, waardoor zij ook toegang kunnen krijgen tot jouw accounts. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om veilig gebruik te maken van het internet. Het is bijvoorbeeld verstandig om gebruik te maken van antivirussoftware. Dit draagt enorm bij aan het waarborgen van jouw veiligheid op het internet. Deze vorm van software is namelijk ontwikkeld om virussen en andere programma’s die gemaakt zijn door criminelen, te herkennen en te blokkeren. Echter, dit is niet het enige wat je kunt doen om veilig gebruik te maken van het internet.
Beveilig je internetverbinding met een VPN
Een manier waarop cybercriminelen er vaak in slagen om persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden in handen te krijgen, is door middel van het inbreken op een netwerk. Als een crimineel hierin slaagt, kan deze in principe alle gegevens zien die via het netwerk met het internet worden gedeeld, dus ook wachtwoorden die worden gebruikt. Het gebruiken van een VPN-verbinding kan ervoor zorgen dat criminelen niet kunnen zien welke gegevens jij met het internet deelt, ook al zijn zij ingebroken op het wifinetwerk dat je gebruikt. Dat komt doordat de gegevens die door een VPN met het internet worden gedeeld, versleuteld worden. Als een crimineel dan toegang krijgt tot deze gegevens, kan diegene niet zien of het om wachtwoorden of andere gegevens gaat. Het ontsleutelen van deze gegevens is in de meeste gevallen vrijwel onmogelijk, waardoor je ook op openbare netwerken goed beschermd bent wanneer je gebruikmaakt van een VPN.
- Zo optimaliseer je jouw online aanwezigheid - januari 21, 2025
- Wish inlog, direct Wish inloggen - oktober 9, 2024
- HBO Max inlog, direct HBO Max inloggen - september 9, 2024